Kompjuteri nade i inkluzija – Udruženje za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom Breza dobilo računar

Inkluzija je pojam kojim se u Kompjuterima nade često bavimo. Obuzeti svakodnevnicom i obavezama često i ne obratimo pažnju da u našoj okolini postoje oni kojima je život iz nekog razloga znatno teži nego nama. Međunarodni dan žena je bio tu da nas podsjeti na to koliko su nam naše drage žene bitne i potrebne ali i sa kakvim poteškoćama se susreću i šta možemo uraditi da im pomognemo i olakšamo.
Bitno je da u svakom običnom danu, obuzeti svojim svakodnevnim problemima, pronađemo trenutak da se prisjetimo da u svojoj okolini imamo i osobe sa posebnim potrebama, osobe sa invaliditetom, lošeg materijalnog stanja ili osobe koje se nose sa problemima kojih nismo ni svjesni. Pojedinci često kažu da bi voljeli da pomognu ali ne znaju kako. Širom Bosne i Hercegovine postoje udruženja i organizacije kojima se možete obratiti ukoliko želite pomoći i podržati.

Danas nas je u našim prostorijama posjetio gospodin Ibrahim Hasanspahić, predstavnik Udruženja za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom Breza. Razlog posjete bio je, prije svega, donacija računara ovom udruženju.

Iskoristili smo priliku da u vremenu koje smo proveli sa Ibrahimom, čovjekom izuzetno vedrog duha, porazgovaramo o poteškoćama sa kojima se susreće samo udruženje i osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, ali i o nekim vedrijim temama – druženjima i planovima za budućnost.

Nedovoljna uključenost u društvene tokove jedan je, kako kaže Ibrahim, od osnovnih problema sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Ibrahim se sa svojim saradnicima istinski trudi da poboljša situaciju i unese dozu pozitivizma. Najbolji, najzdraviji i najefikasniji put za podizanje svijesti i efikasno dostizanje novih ciljeva oduvijek su bili sport i rekreacija.

Novi računar svakako će udruženju u mnogome olakšati funkcionisanje. Administrativni poslovi neće više ispaštati a pomoći će im i u komunikaciji i obavještavanju o njihovim aktivnostima.

O problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću treba da se govori stalno – od uskraćenih prava, nedovoljno visokih primanja preko nemogućnosti zaposlenja i nerazumijevanja pa do onih banalnosti kojima se u svijetu više ni ne bave – neprilagođenog ulaza u objekte i parkinga. Ipak, zajedno sa Ibrahimom smo odlučili da danas nećemo o tome – danas ćemo vas zajedno pozvati da nađete način!
Nađite način da nekome pomognete i olakšate. Ako ne znate kako neka vam prva stanica budu Udruženje za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom Breza i Kompjuteri nade. Bilo da je u pitanju doniranje ili volontiranje, ukoliko imate volju, mi smo tu da vas sa istinskim zadovoljstvom usmjerimo.

Ukoliko želite stupiti u kontakt sa gospodinom Ibrahimom i informisati se o radu Udruženja za sport i rekreaciju osoba sa invaliditetom Breza možete nam se obratiti.

Za učestvovanje u ovakvim i sličnim akcijama i doniranje vaše elektronske opreme možete nas pozvati 033 837 029, pisati nam info@kompjuterinade.ba ili nas posjetiti na adresi Edhema Eke Džubura 48d, Ilidža.