Međunarodni dan e-otpada

14.10. je priznat kao međunarodni dan osviještenosti o elektronskom otpadu. Kao što smo već spominjali, procijenjeno je da od svog ukupnog otpada čak 40% dolazi od odbačene elektronike. Našu planetu trenutno zagađuje 57 miliona tona elektronskog otpada.


Kompjuteri Nade su shvatili problematiku ove situacije te se trudimo svim silama da, koliko toliko, umanjimo ovu poluciju te pružimo bolji život nadolazećim generacijama. Ove godine, najveći fokus se stavlja na najmanje uređaje. Telefoni su jedan od glavnih zagađivača. U jednoj godini se proizvede 22 miliona tona godišnje te su istraživanja pokazala, u koliko se stvari drastično ne promjene, da će taj broj skočiti na 29 miliona tona godišnje. Kako spriječiti ovu masivnu cifru?


Kada pozovete Kompjutere Nade po vašu staru i nekorištenu elektroniku Vi zapravo pridonosite maloj ali efikasnoj promjeni. Svaki dio opreme koji prođe kroz naše ruke je prvenstveno popravljen te doniran. Tek kad naši tehničari procijene da je oprema stvarno pri kraju, tada je šaljemo na recikliranje. Zašto odbaciti u smeće kada se sutra taj telefon može iskoristiti za 3 nova?


I vi već danas možete biti dio naše pozitivne priče tako što ćete nam donirati svoje dotrajale uređaje. Njihovom prenamjenom zajedno možemo reducirati elektronski otpad u Bosni i Hercegovini i pomoći lokalnoj zajednici.


Za donaciju IT opreme i sva pitanja možete nas kontaktirati putem inboxa, e-pošte: mailto:info@kompjuterinade.ba, ili telefonom 033 837 029 / 062 502 693..