Obilježavanje Međunarodnog dana žena u udruženju Kompjuteri nade

U prostorijama našeg udruženja smo sa pripadnicama ljepšeg pola simbolično obilježili Međunarodni dan žena. Razgovarali smo o njihovim mogućnostima, planovima i mišljenjima o trenutnom položaju žene u Bosni i Hercegovini.

Odlučili smo da se zahvalimo svim ženama u našem okruženju koje svojim izuzetnim sposobnostima unapređuju svoj položaj u društvu i svojim primjerom pomažu i drugim ženama. Razgovarali smo o svim mogućnostima ali i problemima sa kojima se susreću naše koleginice. Udruženje Kompjuteri nade iz dana u dan aktivno radi na inkluziji žena u poslovni sektor, a samim tim i na podržavanju rodne ravnopravnosti. Danas posebno slavimo dame našeg udruženja bez kojih ova priča ne bi bila moguća.
Naši najaktivniji članovi su baš žene, majke, sestre i supruge koje svojim trudom i zalaganjem postižu sve ono za šta se borimo, čak i više od toga. Uključenost naših članica i njihov trud našu priču čini sve poznatijom. Istinski se, kako kroz razgovor sa našim donatorima tako i kroz naše promotivne kampanje, trude da naša priča dođe do svih vas. Organizicja Kompjuteri nade stvara inkluzivnan, siguran prostor bez diskriminacije koja je nažalost česta pojava u našem društvu. Statistika iz 2020. godine nam kaže da, od dvadeset i jedne profesije, žene primaju manju platu od muškaraca u njih čak devetnaest, iako su na istom položaju u kompaniji. Zanimljivo je i to da su dvije profesije u kojima su žene više plaćene – poslovi administrativne i obrazovne prirode.

Pitanje fenomena rodne neravnopravnosti na tržištu rada se stavlja na posljednje mjesto trenutnih društvenih prioriteta iako se u praksi često srećemo sa tim problemom. Žene na poslu, po zakonu i teoriji, imaju sva ista prava kao muškarci. Nažalost, svakodnevnica nam govori drugačije. Statistički podaci nam kažu da čak 83% žena na svom prvom razgovoru za posao dobije pitanje o porodici –
da li I kada planiraju imati djecu, kako će to uticati na posao i slično. Od muških ispitanika iste ankete samo je 10% prijavilo isto pitanje. Jedna činjenica –  majke i trudnice dobijaju za 33% više otkaza od muškaraca koji su krenuli roditeljskim putem. Da li I danas vlada mišljenje da muškarac može raditi kao otac a žena ne može kao majka? Razlog takvog kolektivnog mišljenja je prost – rodna diskriminacija koja je sistematski usađena u naše živote i kao takva najteže se briše zbog toga što mnogi ni ne smatraju da je to vid diskriminisanja.

U našem udruženju volontira petnaest dama. Među njima je i Nermina Čahtarević. Nermina ima dvadeset I dvije godine. Uživa u crtanju I slikanju, a često I volontira. Sa nama je od samog početka. Porazgovarali smo sa njom o aktivnostima I zaduženjima u udruženju Kompjuteri nade, kao I njenim planovima za budućnost.

Već skoro godinu dana volontiram u Kompjuterima nade. Ovo je jedno od važnijih iskustava u mom životu. Prije svega, upoznala sam se sa jednom divnom idejom koju želim prenijeti dalje, a zatim I sa divnim ljudima koji će mi ostati prijatelji za cijeli život. Upoznala sam I divne ljude iz svih dijelova BiH, od onih koji su zaista od srca donirali svoju elektronsku opremu pa do divnih pojedinaca I organizacija sa zaista plemenitim ciljevima, kojima smo donirali IT opremu. – kaže Nermina.


Naravno da uživamo u ovom posebnom danu za žene, ali smatram da se svi zajedno moramo potruditi da žene budu priznate I poštovane svakog dana. Imamo mnogo pametnih, sposobnih I jakih žena na ovim prostorima. Neke od njih su zaista dosegle visine I velika su motivacija I inspiracija. Koliko je teško toliko je I lijepo biti žena. – dodaje.

Nermina vjeruje da Kompjuteri nade imaju divnu I prije svega učinkovitu misiju. Želi I planira biti dio Kompjutera nade I u budućnosti. Bavi se kreiranjem I dizajniranjem postera I slika za društvene mreže udruženja a često I sama stupa u kontakt sa donatorima I licima u potrebi kako bi što efikasnije proširila ideju koja stoji iza našeg udruženja.

Ovim smo se vratili na žene koje stoje ispred Kompjutera nade.


Želimo Vam reći da ste cijenjene I istinski potrebne. Hvala vam, Žene, što ste tu u svakom trenutku.
Hvala Vam što ste pored svoje borbe odlučile da se posvetite još jednoj. Hvala što ste prepoznale naš cilj, što ste tu da zajedničkim snagama širimo ideju I podižemo svijest. Vi, Žene, pokazujete djevojčicama I djevojkama najljepšu stranu onog najtežeg – biti Žena.
Zato ste vi naše Žene sa velikim Ž. Želimo vam da se svakog dana osjećate posebno kao danas. Srećan vam Međunarodni dan žena!