Promjena koja će potrošačima uštedjeti do 250 miliona eura i umanjiti količinu od 11.000 tona otpada godišnje

Prema stavu EU ovo su brojke na osnovu kojih se vrijedilo uplesti u diskusije sa jednim od najvećih i najpopularnijih proizvođača današnjice – Apple-om

Već smo ranije govorili o velikoj promjeni koju donosi novi EU zakon o punjačima, a sada je zvanično dostupan i novi Apple-ov uređaj – Iphone 15, prvi među telefonima ovog proizvođača koji ima ulaz za USB C.

Ovo, naime, nije prvi Apple uređaj koji ima ulaz za USB C, odavno to već imaju Apple Mac računari i većina iPad-a.

Kada se tek pojavila priča o ovoj promjeni, predstavnici Apple kompanije imali su svoje stavove – da strogi propisi koji nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom svijeta.

Izgleda da se korisnicima ipak dopala ideja da za sve svoje Apple uređaje mogu koristiti isti punjač te ne moraju sa sobom vući hrpu različitih kablova.

iPhone 15 i USB C

Brzina punjenja

Svi modeli iPhone 15 imaju USB-C priključak i kabl. Iz Apple-a nisu pomenuli ništa o većim brzinama punjenja što korisnici ističu kao jedno od najvećih razočaranja. Očekuje se da će Apple, svakako, ovo promijeniti na sljedećim modelima.

Brzina prenosa podataka

Novi USB-C port na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dolazi s podrškom za USB 3 i mogućnošću prenosa podataka do 10 gigabita, što je 20 puta više u odnosu na prošlogodišnje Pro modele.  Sada stručni fotografi i videografi koji su koristili iPhone 15 Pro i 15 Pro Max mogu da odahnu! Ranije su morali da prođu kroz mučan proces i dugo čekanje ili da pronađu rješenje za prenos velikih datoteka sa telefona na Mac ili PC. Sada bi cijeli taj proces trebalo da bude znatno brži i lakši.
Ova nadogradnja, što je i karakteristično za iPhone, dolazi samo uz premium modele, tako da iPhone 15 i iPhone 15 Plus to ne mogu iskoristiti.

Dizajn

Iako se govorilo o tome da će se pojaviti USB-C kablovi čije boje odgovaraju svakoj opciji boje iPhonea 15, što je korisnike više nego obradovalo – nisu, ali je sada barem svaki USB-C kabl koji dolazi s novom linijom iPhone 15 upleten. Apple ne tvrdi da su novi kablovi jači, ali pleteni kablovi su obično izdržljiviji, tako da postoji mogućnost da ovi novi traju duže od onih koji su dolazili sa prethodnim iPhone generacijama.

Kao i uvijek – neki korisnici će biti zadovoljni, neki baš i ne. Ipak, ukoliko je jedna kompanija poput Apple-a pristala na ovu vrstu promjena jasno je da se veliki rezultati očekuju. Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti ogromne uštede. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU bi mogli uštedjeti do 250 miliona eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi takođe trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko 1000 tona godišnje.
Imaćemo tu mogućnost da svjedočimo jednoj od prvih globalnih promjena koje za svrhu imaju smanjenje e-otpada.
Ostaje nam da vidimo da li će se na ovome stati ili nas očekuju još veće i učinkovitije.